Skrivet om projektet
i artiklar, bloggar etc.

Vinter 2011 365 (Naturkompaniets tidning, vintern 2011)

Inledning:
"Möten i djungeln. Papua Nya Guineas exotiska byar och natur är hennes arbetsplats. Men som vit, kvinnlig forskare och hörselskadad är Nathalie Simonsson lika spännande för lokalbefolkningen som de är för henne ..."


Hösten 2011 Good News Magazine (Nr 4/2011)

Inledning:
"Tänk dig en forskare djupt inne i den svårtillgängliga djungeln i Papua Nya Guinea, ett land som andra forskare av säkerhetsskäl fortfarande helst undviker. Är personen du föreställer dig en ung svensk kvinna? Är hon också född döv? I så fall har du helt rätt ..."


27 mars 2011 Aftonbladets Söndagsbilaga

Inledning:
"Jag har visat att döva har rätt till ett värdigt liv."
"Växtintresset drev Nathalie, 28, till Papua Nya Guinea där blev hon en inspirationskälla för landets alla hörselskadade ..."


14 februari 2011 Projektet vann 1:a pris från Jordens Kvinnor (Terre de Femmes)!

Prisceremonin skedde i Berns Salonger, centrala Stockholm. Jag flög in från Papua Nya Guinea till Sverige för ceremonin och åkte tillbaka efter några dagar. Artiklar om denna fantastiska händelse kan läsas på länkarna nedan. Ytterligare artiklar väntas från andra tidningar.

Jordens Kvinnor (Terre de Femmes)
Rikard Lehmanns fångande skildring av ceremonin.
Notis på Folk & Språks hemsida
Lyssningsarkiv P4 Väst Sveriges Radio


November 2009 Auris (Hörselskadades Riksförbunds medlemsskrift)

"Globetrotter i blommornas tecken.
Nathalie Simonsson, 28, är på väg att förverkliga sitt drömprojekt. Nästa år drar hon iväg till Papua Nya Guinea i Sydostasien där hon ska hjälpa till att bevara porslinsblommor och samtidigt försöka förbättra situationen för döva..."

(Antalet syskon är fel, jag har fler syskon.)

Läs hela artikeln här (PDF, 254kb) >>

 

Oktober 2009 Dövas Tidning (Sveriges Dövas Riksförbunds medlemsskrift)

"Botanisten Nathalie Simonsson ska ge sig ut på en expedition i Papua Nya Guinea. Tanken är att hitta unika porslinsblomarter och bevara dem innan de förstörs av skogshuggare. Växterna ska även göra att dövas situation blir bättre i landet..."

Läs hela artikeln här (PDF, 220kB) >>

 

1 oktober 2009 Bloggat av Lennart Kalderén, kommunalråd i Salem

"... I Trollhättans tidning läser man om Nathalie Simonsson, boende i Salem, som ska åka till Nya Guinea och studera botanik, särskilt de tropiska porslinsblommorna. Nathalie har lyckats finansiera sitt femåriga projekt till hälften med sponsorer. Verkligen ambitiöst, måste man säga. Det lär krävas mycket tålamod och oförvägenhet för att göra upptäckter på Nya Guinea.

Nathalie Simonsson kan därmed sägas gå i Rönningebon Sten Bergmans fotspår. Sten Bergman gjorde många upptäcksresor till Asien, bl a Nya Guinea, besökte ursprungsinvånarna och tog hem paradisfåglar till Rönninge."

Citerat från Kalderéns blogg >>

 

30 september 2009 TTELA (Trollhättans Tidning & Elfsborgs Allehanda)

"Nathalie Simonsson forskar om porslinsblommor. I Papua Nya Guinea finns flest arter bevarade i världen. Hon har varit där två gånger. Nu hoppas hon att inom några månader kunna åka dit igen för att under en femårsperiod studera, kartlägga och försöka bevara olika arter. Nathalie är döv sedan födseln och vill också ta reda på hur de dövas siutation i Papua kan förbättras..."

Läs mera på TTELA här >>

 

5 maj 2009 Föreläsning vid Högskola Väst i Trollhättan

"Vilket teckenspråk använder de döva på Papua Nya Guinea?

Följ med på en exotisk resa till regnskogstäckta berg som bebos av före detta kannibaler i sökandet efter porslinsblommor för att bevara vår biologiska mångfald.

Följ också med i sökandet efter döva för att få svar på dessa frågor:
-Används ett enda teckenspråk eller flera i landet?
-Hur lever de döva och hur ser samhället på dem i de många bergsbyar där människor fortfarande lever i jägar- och samlarsamhällen med komplement av jordbruk i varierande grad?

Kom med och upplev en helt annan värld på ön Nya Guinea på andra sidan jordklotet där tiden tycks ha stått stilla.

Föreläsare är Nathalie Simonsson som arbetar som biolog och teckenspråkskartläggare på Papua Nya Guinea."

 

 

© www.paradiseforest.net